Storytelling

13731853_1039343566183900_919031985995385566_o

Scriitorul Stelian Țurlea oferind autografe participanților

Cursul de Storytelling se adresează celor care doresc să-şi dezvolte tehnicile de comunicare şi să înveţe să le folosească în mod creativ. Acest curs este destinat copiilor mai mari de 7 ani şi cuprinde o serie de tehnici de dezvoltare imaginativă a limbajului şi abilităților artistice, prin însuşirea şi aplicarea tehnicilor de comunicare verbală şi non-verbală (gesturi, mimică).

Structura atelierelor este special concepută astfel încât să ofere o bază teoretică şi practică în domeniul artelor teatrale. Copiii se vor familiariza cu tehnicile comunicării şi creație prin joc.

Ne adresăm copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, dornici de o aventură a imaginației fără limite.


Despre Cursul de Storytelling

Metodele și tehnicile atelierului 

 • Observarea unui model de povestiri;
 • Prezentarea unei idei de povestire în genul tradiției orale (folclor);
 • Proiectarea propriilor voci;
 • Crearea și utilizarea unei hărți imaginare pentru a segmenta o poveste;
 • Folosirea unor criterii pentru a alege o carte pe care să o povestească;
 • Lectura în tăcere și orală;
 • Identificarea unor hărți ale personajelor (principale și secundare) într-o poveste, identificând caracteristici deosebite;
 • Memorarea primelor și ultimelor rânduri dintr-o poveste;
 • Crearea unei introduceri pentru povestirea lor;
 • Pregătirea propriilor prezentări;
 • Identificarea și modificarea unor capcane care pot apărea în timpul povestirii;
 • Exersarea actului de a povesti în fața unui public.

Scopul atelierelor este ca elevii să poată înțelege și stăpânească descrierea, dialogul, vorbirea indirectă, schimbarea rolurilor (triunghiul dramatic). Vor învăța cum și cât să folosească elemente dramatice (mișcare scenică, estică, intonație) în prezentarea poveștii. De asemenea, vor practica tehnici care favorizează dezinhibarea, vor putea asculta activ și intui starea de spirit a publicului și vor analiza performanța lor după intensitatea aplauzelor primite.

Storytelling înseamnă Povestire 

Ne-am obișnuit să citim povești și să ne imaginăm cum arată personajele, locurile și acțiunile lor. Prin Cursul de Storytelling vom descoperi lumea fascinantă pe care ne-o imaginăm noi, fie că înfrumusețăm ceea ce știm, fie că plămădim povești noi. Activitatea socio-culturală de povestire se face de multe ori prin improvizație. Cursul are scop educativ, propunându-și conservarea patrimoniului cultural și insuflarea valorilor morale.

Atelierul#1. Storytelling este un atelier interactiv 
Storytelling implică o interacțiune cu două sensuri între un povestitor și unul sau mai mulți ascultători. Răspunsurile ascultătorilor influențează spunerea poveștii. De fapt, poveștile se desprind din interacțiunea și eforturile de cooperare dintre povestitor și audiență.

13708441_1039345766183680_5571664071892552096_o

Atelierul#2. Storytelling folosește cuvinte
Storytelling folosește un limbaj, fie că este o limbă vorbită sau inventăm cuvinte și limbaje noi (ex.: păsăreasca). Folosirea limbajului va crea povești distincte, folosind mai multe forme de comunicare (ex.: dans și mimă).

Atelierul#3. Storytelling utilizează acțiuni precum vocalizarea, mișcarea fizică și/sau gestuală 
Aceste acțiuni sunt părți ale limbii vorbite sau a comunicării non-verbale. Nu toate comportamentele lingvistice non-verbale trebuie să fie prezente în povestiri. Unii povestitori folosesc mișcarea corpului, în timp ce alții o folosesc foarte puțin sau deloc.

13731888_1039345746183682_130483407258842202_oAtelierul#4. Storytelling prezintă o poveste
Storytelling implică întotdeauna prezentarea unei povești. Această narațiune poate lua forme de expresie și în alte arte (muzică, dans, teatru, recitare de poezie, stand-up comedy). Prin spontaneitate și improvizație, povestirile pot influența imaginația ascultătorilor.

Atelierul#5. Povestirea încurajează imaginația activă a ascultătorilor
În timp ce povestitorul prezintă, ascultătorul își imaginează povestea. Rolurile se schimbă, astfel, toți copiii vor fi și povestitori și ascultători. Povestitorul se bucură de iluzia că ascultătorii sunt martori, alături de personajele sau evenimentele descrise în poveste. Rolul ascultătorului este de a crea în mod activ imagini vii, multi-senzoriale, acțiuni, personaje și evenimente, construind realitatea poveștii în mintea lui, având la bază performanța povestitorului.

Întotdeauna, toți participanții sunt co-creatori ai poveștilor.


Rezervă un loc în tabără acum!


13765691_1039345062850417_5575409507407374470_o