Detalii despre Tabăra de Antropolgie culturală

Ce este cobul? Ce este Casa de cob? 

Acest material cu care vom construi căsuța are o istorie frumoasă, foarte veche și, mai ales, are suflet, pentru că este realizată cu generozitate din elemente naturale.

Cobul este un amestec de pământ lutos, apă, paie și nisip fără cofraje, cărămizi sau materiale chimice. Ce îl face unic? Faptul că se frământă până ajunge la consistența aluatului de pâine, formele organice îi conferă o rezistență de excepție, se modelează cu mâna, fiecare părticică fiind unică și irepetabilă.

cob-1-300x232

Ce urmărim prin realizarea acestei case de cob?

Construirea unei case simple, este un efort colectiv, unde copilul va învăța ce înseamnă să fie responsabil, să ducă la îndeplinire sarcinile ce îi revin, să lucreze în echipă, să-și pună abilitățile teoretice și practice individuale în sprijinul colegilor și în slujba acestui proiect. Va învăța, de asemenea, să descopere natura, să se folosească cu discernământ de resursele ei și să o prețuiască. Copiii vor învăța ce înseamnă colaborarea între membrii unei echipe și colaborarea între echipe. Organizarea copiilor pentru proiectul cob (tehnica de construcție a casei) se va realiza în case de meșteșugari, astfel încât activitățile desfășurate pentru construirea acesteia să fie întotdeauna pe măsura puterilor lor. Da, pentru ca vor lucra cu pământul în mijlocul naturii, copiii vor învăța să se murdărească de nămol, fără teama de a fi apostrofați, asumându-și fiecare dintre ei un rol bine determinat. Toate materialele necesare pentru construirea casei vor fi naturale, ecologice. În speranța că toate cele menționate sunt argumente suficiente în luarea unei decizii, vă așteptăm cu mare drag să descoperim împreună tainele naturii.

cob03-300x171

Ce ne propunem prin programul Taberei de Antropologie culturală?

În primul rând promovarea unui stil de viață sănătos, apropiat de natură.

Le vom arăta elevilor cum își făceau bunicii și străbunicii noștri casele din chirpici și sobele din lut, câteva tradiții și obiceiuri din „casă”, le vom arăta ce este aceea o „vatră”. Și aici nu este vorba despre vreo moda eco. Este vorba despre energia spirituală pe care o dezvoltăm alături de copii, în realizarea acestei căsuțe din povești.

Le vom povesti copiilor de unde provin numele din basme populare și legende, cum se păstrează obiceiuri străvechi și cum pot fi ele protejate astăzi. Ne vom juca cu figurine din lut, vom face amulete și străchinioare, le vom picta și arde pentru a rezista în timp.

Prin workshop-urile din cadrul acestei tabere culturale dorim să creștem interesul copiilor pentru cunoașterea patrimoniului cultural național, pentru diversitate, având ca obiective descoperiri noi, experienţe şi întâlniri.

Bagajul cultural cu care pleacă elevii din tabără este format din totalitatea bunurilor care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor naționale.

Rezervă acum un loc în Tabăra culturală!
Locurile sunt limitate.