Copii, lăsați profesorii în pace!

Jonas Harrysson este profesor de aproximativ 16 ani în Suedia. În ultimii 5 ani el a început să observe înrăutățirea comportamentului elevilor. El a încercat deja toate metodele și abordările posibile de menținere a disciplinei – atât susținerea, cât și pedepsirea copiilor. Însă, într-o zi, acest profesor experimentat a înțeles că problema respectivă poate fi rezolvată numai acasă.

Pentru că îmi pasă!

„Lucrez cu copiii de 16 ani și am observat că le este foarte greu să facă aceste 3 lucruri.

Nr. 1 Copiilor nu le este ușor în momentele când se plictisesc… Ei au nevoie ca în jurul lor să se întâmple mereu ceva. Vă rog frumos, încetați să vă răsfățați copiii. Nu va exista niciun pericol dacă ei se vor plictisi din când în când.

Nr. 2 Am cunoscut mulți părinți care se mândresc cu faptul că copiii lor au învățat să numere și să citească înainte de a merge la școală. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar ei oricum vor învăța rapid aceste lucruri în timpul lecțiilor. Mai bine, în schimbul unor astfel de ocupații, învățați-i din copilărie cum trebuie să se joace, cum să fie buni prieteni și cum să împartă lucrurile cu alții”.

 Jonas obosește frecvent pentru că mereu este nevoit să-i despartă pe copiii, care se ceartă fiindcă nu vor să împartă jucăriile și materialele didactice. De asemenea, lui îi este foarte greu să-i convingă să facă ceva fără ajutorul tehnologiei sau să încerce lucruri noi.

13653402_1034573753327548_8557306717952696032_o

De dragul copiilor și al viitorului lor

Ultima rugăminte (și cea mai importantă) a lui Jonas este ca părinții să-i învețe pe copii să prețuiască toate lucrurile bune din viața lor!

Nr. 3 Al treilea punct constă în faptul că copiilor le este greu să-și exprime recunoștința, atât față de alți copii, cât și față de adulți. Din păcate, în loc de mulțumiri, de la copiii contemporani vei auzi mai frecvent frazele: „Pot să mai iau?” sau „De ce numai unul?”. Ce s-a întâmplat cu „Mulțumesc”? Unde a dispărut acest cuvânt?

Eu încă nu am copii. Dar când îi voi avea, neapărat o să-i învăț să se joace cu alții, să fie buni prieteni, să-și exprime recunoștința și să nu le fie frică de momentele plictisitoare. Când vor cunoaște aceste lucruri, îi voi învăța să numere și să citească.”

Jonas a hotărât să le reamintească părinților despre blândețe, recunoștință, respect și alte calități importante, pe care trebuie să le formăm încă din copilărie, când micuții își însușesc cel mai bine cunoștințele.

13692964_1039346276183629_3177775373739176169_o