Pensiunea „La Nicolae”, Bănița, Hunedoara

Județul Hunedoara a fost cândva inima Daciei, iar fortărețele dacilor și mai apoi cele alese de romani ca edificii, sunt vestigii prea puțin puse în valoare. Lângă un astfel de punct istoric se află Pensiunea La Nicolae, situată în apropiere de municipiul Petroșani, către Deva, o construcție cu înalta clasă și o elegantă distincție, situată într-un cadru pitoresc, vă oferă cazare și restaurant cu o parcare pentru 50 de mașini.


La Nicolae

Pensiunea asigură condiţii ideale pentru ca, în mijocul unei zone sălbatice, copiii să se bucure de confortul de acasă. Peniunea dispune de camere duble, triple și quadruple. Fiecare cameră este dotată cu baie proprie.

  

De asemenea, în bucătăria proprie sunt preparate mâncăruri sănătoase și delicioase, care pot fi servite în sala de mese din incinta pensiunii sau pe terasă. Copiii au la dispoziție o curte spațioasă, care permite desfășurarea de activități în aer liber.

Capacitate de cazare: 19 camere duble, cu apă caldă și televizor
Restaurant cu 108 locuri + terasă de 170 locuri
Sală de evenimente de 24 locuri
Parcare: 50 locuri

Excursiile opționale:

  • Cetatea Bănița
  • Peștera Bolii
  • Cheile Bolii
  • Peștera Gaura Oanei
  • Cetatea Sarmizegetusa
  • Castelul Corvinilor
  • Mânăstirea Prislop
  • Sistemul de cetăți fortificate dacice


Obiective turistice și împrejurimi

Peştera Bolii se află la îmbinarea Masivului Retezat cu Munţii Sebeşului şi vei şti că ai ajuns la destinaţie în momentul în care vei vedea apele limpezi ale râului Jupâneasa înghiţite de colosul de calcar. Cavitatea din subteran are dimensiuni impresionante, galeriile şi sălile sale fiind extrem de înalte şi largi. De la un capăt la celălalt, peştera este străbătută de cursul de apă al râului, iar turiştii au la dispoziţie poduri şi podeţe pentru a explora galeriile.


Cetatea dacică Bănița. Județul Hunedoara a fost cândva inima Daciei, iar fortărețele dacilor și mai apoi cele alese de romani ca edificii sunt vestigii prea puțin puse în valoare. La intrarea dinspre Deva în Petroșani stă pavăză ce a mai rămas din cetatea dacică Bănița „“ un loc ridicat de geto-daci pe o stâncă de var cu înălțimea de 146 de metri, având 3 pereți abrupți, așa cum au gândit dacii locul de amplasare a edificiului. și pentru că este atât de sus și greu de cucerit, pentru că se spune că romanii i-au cucerit pe dacii de aici doar prin înfometare, nici autoritățile contemporane nu reușesc să cucerească bătălia cu patrimoniul național.

Turnul de sus a fost zidit de geto-daci în vârful stâncii, iar ruinele au dăinuit până aproape de zilele noastre. Pe platoul neted de sus, lung de 35 m și lat de 17 m, platou retezat de mâna omului, a fost construit turnul cetății. Deși muntele și stânca sunt din piatră, fortificația a fost realizată din blocuri de piatră aduse de pe teritoriul de azi al Hațegului, iar acestea au forma dreptunghiulară de 60 cm lungime, 40 cm grosime și 20 cm înălțime, fiind construite cu îmbinări în formă de rândunică, prin metoda Murus Dacicus.


Cheile Băniței sunt un obiectiv turistic pe cât de spectaculos și usor accesibil, pe atât de puțin cunoscut aflându-se la cca 8 kilometri nord de Petroșani în culoarul Bănița-Merișor-Baru, în zona în care Depresiunea Petroșani întâlnește Depresiunea Hațegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului și apelor pe care acesta le aduna din Șureanu și Retezat.

Fix de sub Pasul Merișor (cumpăna de ape între Bazinul Jiului și cel al Streiului) și de la nord, din Munții Șureanu, câteva fire de apă se unesc și o iau la sud, spre Jiul de Est sub forma Pârâului Bănița. Mai jos puțin, pârâul destul de banal până aici, întâlnește o bară de calcare oferin un spectacol vizual fabulos.


Alege o tabără și vino cu noi!